Echilibrarea imunităţii prin suplimente nutritive şi Biorezonanţă
Definim imunitatea ca totalitatea mecanismelor de apărare ale organismului împotriva agenţilor patogeni (viruşuri, bacterii, fungi, paraziţi, protozoare, amoebe etc) sau capacitatea organismului de a lupta împotriva agenţilor patogeni astfel încât să rămână sănptos.
Imunitatea îmbracă 2 forme de manifestare:
- Imunitatea naturală, înnăscută, nespecifică
- Imunitatea dobândită, specifică
Imunitatea naturală este prima linie de apărare a organismului împotriva oricărui patogen şi se realizează prin mai multe căi:
- Bariere mecanice (pielea şi mucoasele)
- Bariere chimice (mucus, secreţii, sucuri gastrice, secreţia glandelor sebacee şi sudoripare)
- Bariere celulare – celulele imunităţii: globulele albe (leucocite, fagocite, limfocite T, limfocite B etc.
Limfocitele T sunt fabricate în timus, care secretă cytokine pentru a distruge invadatorii patogeni ai organismului.
Limfocitele B sunt fabricate în măduva spinării, care produce şi celulele stem, dar care este foarte afectată de prezenţa radiaţiilor nocive.
Echilibrarea imunităţii prin suplimente nutritive şi Biorezonanţă
Sistemul limfatic este direct legat de sistemul imunitar. Acesta conţine vase limfatice, dar şi organe (timus, splină, amigdale) şi ganglioni limfatici. Aceştia conţin celule macrofage, limfocitele T şi B care digeră invadatorii prin intermediul enzimelor.
Sistemul limfatic are rolul de epurare a toxinelor din organism şi are rol esenţial în menţinerea unui organism sănătos.
Imunitatea dobândită se formează după ce organismul a intrat deja în contact cu patogenii şi a dezvoltat anticorpi. De asemenea, acest tip de imunitate, care e specifică, se formează şi prin vaccinare specifică. Putem detecta anticorpii prin analiza imunogramei, care ne va da harta imunoglobulinelor prezente (Ig A care sunt în legătură cu virusuri şi bacterii, Ig E sunt legate de alergii, Ig M care se formează în prima linie de apărare a organismului la contact cu patogenii, Ig G care neutralizează toxinele bacteriene – se găsesc şi la nou născuţi, preluate de la mamă).
Sistemul imunitar are o inteligenţă înnăscută, acesta detectează patogenii şi îi distruge şi, foarte important, memorează antigenul pentru a putea reacţiona prompt data viitoare la întâlnirea cu patogenii.
Terapia prin Biorezonanţă. Fitoterapia. Gemoterapia. Homeopatia. Dietoterapia. Magnetoterapia. Reflexoterapia. Masajul terapeutic pe meridiane energetice. Termomasajul. Presopunctura. Terapia florală bach. Terapie energetică. Nutriţie. Centrul de Sănătate şi Vindecare Naturală. Terapii naturale.
Dezechilibrele în funcţionarea imunităţii sunt următoarele:
- imunitatea poate fi prea scăzută, hipo-activată (de exemplu, grupe de vârste extreme: copii şi vârstnici, adulţi cu diferite boli cornice etc)
- imunitatea poate fi supra-activată sau hiper-activată (de exemplu, alergii prezente, sindromul intestinului permeabil, dar şi bolile autoimmune care se caracterizează prin faptul că organismul îşi consideră străine unele celule propri şi le „atacă”: tiroidita, poliartrita reumatoidă, scleroza multiplă, psoriazis, lupus. Cauzele acestor dezechilibre sunt profunde şi misterioase uneori, alteori le putem găsi la nivel genetic, psihic şi emoţional sau însoţite de unele toxine prezente în corp, printre care putem aminti metalele grele, dar şi prezenţa în corp a virusului Eipstein-Barr.
Terapia prin Biorezonanţă. Fitoterapia. Gemoterapia. Homeopatia. Dietoterapia. Magnetoterapia. Reflexoterapia. Masajul terapeutic pe meridiane energetice. Termomasajul. Presopunctura. Terapia florală bach. Terapie energetică. Nutriţie. Centrul de Sănătate şi Vindecare Naturală. Terapii naturale.
Scopul nostru principal este de a aduce sistemul imunitar în stare de echilibru.
Evaluarea organismului prin Biorezonanţă ne poate ajuta să identificăm cauzele acestor dezechilibre, să identificăm alergiile, să detectăm condiţia fiziologică a organismului care poate fi premergătoare acestor dezechilibre, carenţe sau excese de nutrienţi, minerale, vitamine, oligoelemente, enzime, dezechilibre genetice, probleme legate de metabolism, digestia nutrienţilor şi sindromul de malabsorbţie intestinală, microflora intestinală, sindrom de intestin hiper permeabil, sindrom de colon iritabil, toxine prezente sau radiaţii nocive, circuitul apei în organism, probleme emoţionale, traume aflate în subconştient şi altele. Evaluăm toate informaţiile decelate prin biorezonanţă şi alegem conduita terapeutică cea mai potrivită pentru echlibrarea tulburărilor de funcţionare ale sistemului imunitar.
De asemenea, prin terapiile Biofeedback noi putem interveni într-un mod adjuvant în reducerea dezechilibrelor de funcţionare a imunităţii, există terapii specifice de stimulare a sistemului circulator sau limfatic, terapii de stimulare a producţiei de enzime, echlibrarea activităţii imunoglobulinelor, inclusiv terapii specifice de imunizare împotriva unor patogeni (terapiile Zap) sau cele de inversare a unor frecvenţe electromagnetice.
Terapiile de detoxifiere sunt foarte importante, susţinerea echilibrului acido-bazic, dar şi terapiile emoţionale şi de stimulare a unor neurotransmiţători. Toate acestea ne ajută să susţinem un răspuns imunomodulator optim din partea organismului.
Terapia prin Biorezonanţă. Fitoterapia. Gemoterapia. Homeopatia. Dietoterapia. Magnetoterapia. Reflexoterapia. Masajul terapeutic pe meridiane energetice. Termomasajul. Presopunctura. Terapia florală bach. Terapie energetică. Nutriţie. Centrul de Sănătate şi Vindecare Naturală. Terapii naturale.
Important legat de imunitate este să eliminăm, pe cât posibil, o serie de supresori imunitari care contribuie la compromiterea capacităţii de apărare a organismului în faţa patogenilor:
- Zahărul alb sau alte zaharuri rafinate (acestea blochează activitatea celulelor albe ale imunităţii).
- Hrănirea exclusivă cu mâncare gătită şi lipsa crudităţilor în dietă.
- Stresul cronic din viaţa cotidiană datorita supraîncărcării glandelor suprarenale, ceea ce detetermină inhibarea sau diminuarea funcţiei tiroidiene care duce la menţinerea unei temperaturi scăzute a corpului, iar prin aceasta este inhibată funcţia enzimelor şi scade producerea acestora în organism. Iar noi stim că enzimele înseamnă viaţă, iar păstrarea nealterată a funcţiei enzimatice este vitală pentru menţinerea homeostaziei, inclusiv a imunităţii.
Datorită terapiilor energetice puse la dispoziţie de aparatele de Biofeedback (biorezonanţă), noi putem identifica şi stimula în mod blând şi total neinvaziv capacitatea organismului de biosinteză a enzimelor necesare, dar şi să reducem nivelul stresului cronic din organism. - Infecţii cronice netratate ale tractului digestiv (toxiinfecţii, ciuperci prezente, paraziţi), dar şi menţinerea unei microflore intestinale deficitare pe termen lung datorată modului greşit de alimentaţie.
- Metale grele prezente în corp.
- Emoţii toxice menţinute timp îndelungat.
- Abuzul de alcool sau medicamente (abuzul de antibiotice scade imunitatea).
Echilibrarea imunităţii prin suplimente nutritive şi Biorezonanţă
Nutrienţii esenţiali în echilibrarea imunităţii sunt următorii: Vitamina C, Vitamina D, Seleniul, Zincul, vitaminele B6, B9, B12 şi altele.
Cătina albă (Hippophae Rhamnoides) este una dintre plantele cele mai importante pentru imunitate, ea conţine toţi aceşti nutrienti şi chiar mai mulţi.
Rolul acestor nutrienţi este descris în continuare.
- Zincul: are un rol esenţial în diviziunea celulară normală, oxigenarea sângelui, activează peste 300 de enzime în organism, este esenţial împotriva infecţilor cu viruşi deoarece se interpune în procesul de replicare al acestora.
Sunt predispuse la carenţă persoanele cu boli cronice renale şi hepatice, diabet, cancer.
Carenţa de zinc la copii încetineşte creşterea, scade imunitatea şi pofta de mâncare. - Seleniul: este un micronutrient esenţial, necesar în doze reduse. Este imunostimulent, cofactor în sinteza unor enzime antioxidante (glutation peroxidaza), susţine sinteza hormonilor tiroidieni. Se găseşte în cea mai mare cantitate în nucile de Brazilia ca aliment.
- Vitamina B6: are rol în imunitate, sănătatea pielii, hematopoieza, echilibrarea sistemului nervos.
Deficitul produce somnolenţă, confuzie, ulceraţii ale limbii şi crăpături la colţul gurii.
Au nevoie de aport vârstnicii, diabeticii, cei cu boli inflamatorii intestinale, cei ce fac hemodializă. Folosirea contraceptivelor şi a medicamentelor cu hormoni reduc nivelul acestei vitamine. - Vitamina B9: este importantă pentru imunitate, femei însărcinate. Scade riscul de AVC. În lipsa ei apare o forma de anemie (celule roşii mărite, dar reduse ca număr).
- Vitamina B12: este necesară pentru imunitate, procesul de hematopoieză şi functionarea creierului deoarece este implicată în sinteza de mielină. Carenţa pe termen lung poate afecta ireversibil sistemul nervos, cauzând simptome psihotice. Cei mai predispusi sunt vârstnicii şi persoanele cu probleme de secreţie gastrică sau cei care îşi administrează medicamente ce reduc aciditatea gastrică, dar şi veganii.
Echilibrarea imunităţii prin suplimente nutritive şi Biorezonanţă
- Vitamina C: proprietăţile sale imunostimulente şi antioxidante o recomandă într-un mare număr de infecţii, dar şi pentru reducerea stresului oxidativ celular care face numeroase daune în homeostazia organismului.
Viamina C naturală însoţită de bioflavonoide are o biodisponibilitate mai mare spre deosebire de acidul ascorbic de sinteză pentru că în Cătina albă acidul ascorbic se află în matricea sa alimentară naturală. Este esenţial să suplimentăm vitamina C pentru sănătatea organismului deoarece ea se distruge uşor prin oxidare şi preparare termică, de asemenea, factorii de stres ca fumatul sau administrarea de antiinflamatoare de sinteză şi anticoncepţionale, produse ce conţin hormoni etc. măresc viteza de eliminare a vitaminei C din organism.
Vitamina C ajută la diminuarea perioadei de convalescenţă care însoţeşte unele afecţiuni şi creşte biosinteza hormonilor de adaptare la stres. Având şi un rol activ în sinteza colagenului din piele, ligamente, articulaţii, oase, precum şi în absorbţia fierului la nivelul sângelui.
Vitamina C este foarte importantă pentru redresarea unui mare numar de dezechilibre la nivel scheletic, sangvin, nervos. - Vitamina D: are rol important în imunitate, aceasta activează celulele B şi T şi le îmbnunătăţeşte activitatea. Este necesară în bolile autoimmune (Hashimoto, Psoriazis). Vârstnicii necesită aport deoarece aceştia au receptorii din piele responsabili pentru producerea acestei vitamine reduşi, ştiindu-se că vitamina D este „vitamina Soarelui” deoarece aceasta se sintetizează în piele la expunere solara.
Este necesară pentru menţinerea fertilităţii deoarece participă la sinteza de estrogeni, menopauză şi premenopauză, afecţiuni dermatologice.
Vitamina D ajută la absorbţia corectă a calciului şi fosforului. Semnele care indică carenţa sunt: iritabilitate, oboseală, depresie, indispoziţie, dureri articulare şi musculare, transpiraţie excesivă.
La o carenţă importantă se produce rahitismul şi osteoporoza. Este foarte importanta pentru persoanele bolnave de Alzheimer.
Terapia prin Biorezonanţă. Fitoterapia. Gemoterapia. Homeopatia. Dietoterapia. Magnetoterapia. Reflexoterapia. Masajul terapeutic pe meridiane energetice. Termomasajul. Presopunctura. Terapia florală bach. Terapie energetică. Nutriţie. Centrul de Sănătate şi Vindecare Naturală. Terapii naturale.
Cătina albă este considerată „ginsengul românesc”, totdată fiind şi un foarte bun energizant. Este considerată o plantă polivitaminizantă şi mineralizantă de excepţie datorită numărului mare de nutrienţi valoroşi. Pe lângă cei amintiţi, ea mai conţine vitaminele A, K, E, P, dar şi alte minerale: Ca, P, Mg, K, Fe, Na, acizi graşi, enzime, serotonină.
Este recomandată şi ca antiinflamator şi cicatrizant la nivelul pielii, benefică pentru răni, arsuri, leziuni cutanate. Este un bun citoprotector şi anticancerigen. Foarte bun detoxifiant hepatic.
Echinacea este o altă plantă cu proprietăţi benefice în echilibrarea imunităţii organismului.
Deşi este originară din America de Nord, este aclimatizată foarte bine şi în ţara noastră. E o plantă perenă cu flori minunate roz, violaceu, galben.
Conţine glicozide antibacteriene şi antivirale, uleiuri esenţiale, inulină. De-a lungul istoriei a fost folosită pentru a trata o multitudine de infecţii, de la scarlatină, malarie, difterie la septicemie. Astăzi este folosită cu succes în tratarea infecţiilor respiratorii, ORL, infecţii urinare, herpes, afecţiuni dermatologice. Dacă este administrată preventiv reduce cu până la 70% riscul de a contacta o infecţie, iar dacă boala este deja instalată, reduce durata bolii. Este un foarte bun stimulant limfatic.
Borul organic este un nutrient cu proprietăţi imunostimulente importante, descoperit în ultimii ani de către cercetători. Singura formă de bor folosită în alimentaţie, care este stabilă şi sigură, dar şi singura biodisponibilă este fructoboratul de calciu. Este un comple x organic format din calciu, fructoză şi bor care se găseşte în fructe şi legume.
Borul organic este foarte important şi pentru sănătatea oaselor, întrucât borul are un rol crucial în creşterea şi formarea masei osoase.
Are un rol important în menţinerea diviziunii celulare normale, fiind considerat un antitumoral.
Are şi proprietăţi antidepresive.
Terapia prin Biorezonanţă. Fitoterapia. Gemoterapia. Homeopatia. Dietoterapia. Magnetoterapia. Reflexoterapia. Masajul terapeutic pe meridiane energetice. Termomasajul. Presopunctura. Terapia florală bach. Terapie energetică. Nutriţie. Centrul de Sănătate şi Vindecare Naturală. Terapii naturale.
După cum vedeţi natura ne oferă o mulţime de nutrienţi preţioşi, nouă nu ne rămâne decât să ne informăm şi să îi introducem în dietă în mod echilibrat.
Biorezonanţa este, de asemenea, o metodă modernă de evaluare a întregului organism, care ne oferă informaţii importante şi recomandări în ceea ce priveşte nevoile propriului nostru organism. Terapiile Biofeedback sunt sigure, non-invazive, reconfortante şi echilibrante pentru organism, recomandate tuturor categoriilor de vârstă. Intrucât scopul acestor terapii este stimularea capacităţii înnăscute de vindecare, a capacităţii de auroreglare şi adaptare la stres, echilibrarea imunităţii este una dintre cele mai importante indicaţii ale terapiilor Biofeedback.
Articol elaborat de Dr. Farm Oana Ioana Pop, Terapeut Biofeedback şi conducător al Centrului de Sănătate cu Terapii Naturale şi Biotehnologii moderne Sana Nobilis, din Baia Mare, pentru informarea clienţilor interesaţi.