FORGOT YOUR DETAILS?

Fitoterapia şi Aromaterapia
Terapia cu plante

Terapia cu Plante Medicinale

FITOTERAPIA MODERNĂ apare ca o continuare a FITOTERAPIEI TRADIȚIONALE
În flora țării noastre sunt conscute peste 3200 de specii de plante, aflate în flora spontană sau culturi. Dintre acestea peste 870 sunt cunoscute ca având proprietăți terapeutice.
Vezi aici afecţiunile care beneficiază de tratament cu plante şi scheme de tratament.

Aceste proprietăți se datorează substanțelor active conținute în plante care fac parte din următoarele categorii de substanțe: flavonoizi, taninuri, derivați antracenici, uleiuri volatile, mucilagii, glicozide, saponozide, alcaloizi, vitamine, săruri minerale etc.

Terapia cu Plante

Fitoterapia este terapia cu ajutorul substanțelor active biosintetizate de celula vegetală.
Etimologie:
gr. Phyton = plantă, fr. Therapie = știința tratării și vindecării bolilor

Noțiunea de Fitoterapie

S-a extins de la bine cunoscutele ceaiuri medicinale la toate produsele farmaceutice în formula cărora intră plante medicinale ca atare sau substanțe active pure obținute din regnul vegetal.

Dezvoltarea Fitoterapiei

Dezvoltarea fitoterapiei a fost posibilă pe măsura dezvoltării altor științe cum ar fi chimia organică, biochimia, farmacodinamica, microbiologia, virusologia, farmacologia, genetica etc.

Avantajele folosirii Fitoterapiei:

  • Remediile naturale fitoterapeutice sunt cele mai verificate de proba timpului, cele mai multe plante sunt folosite de milenii, iar datorită vechimii utilizării lor sunt cunoscute atât efectele vindecătoare, cât și efectele secundare sau toxice.
  • Remediile naturale sunt cele mai acceptate de organismul nostru întrucât avem sistemul enzimatic necesar metabolizării lor, în timp ce medicamentele de sinteză sunt mai greu metabolizate.
  • Organismul uman este întru totul compatibil cu produsele naturale, ele fiind sintetizate de organisme vii, sigur sunt compatibile cu viața.
  • Substanțele active din plante acționează sinergic.
  • Fitoterapia se adreseză BOLNAVULUI și NU BOLII (abordarea este holistică), acțiunea substanțelor vegetale se adresează mai multor organe. Prin acțiunea sinergică se mărește acțiunea substanțelor de bază.
  • Plantele medicinale întăresc imunitatea naturală, ele fiind o sursă de vitamine și minerale naturale.
  • Plantele medicinale sunt antioxidante, ele combat radicalii liberi care sunt cauza majorității bolilor degenerative și cronice, precum și a îmbătrânirii premature a organismului.
  • Plantele reprezintă o sursă inepuizabilă de materie primă care se află în jurul nostru, atât în flora spontană, cât și în culturi, plantele multiplicate în vitro, plantele aclimatizate în sere și transplantate în câmp.
  • Fitoterapia este foarte accesibilă tuturor, plantele medicinale se găsesc peste tot în jurul nostru. Se consideră că plantele medicinale crescute într-o zonă se potrivesc cu afecțiunile din zona respectivă, fapt pentru care este bine să folosim plante din zona în care trăim.
  • Utilizarea fitoterapiei nu exclude alte terapii, inclusiv chimioterapia. Uneori completează alte proceduri terapeutice potențând efectul acestora. Plantele medicinale ajută la eliminarea sau anihilarea reziduurilor toxice rezultate în urma acumulării unor compuși chimici în celule datorită consumului îndelungat de medicamente sau alimente chimizate.

GEMOTERAPIA

Este o ramură a fitoterapiei.
Se referă la vindecarea unor afecțiuni cu ajutorul substanțelor active terapeutice existente în mugurii diferiților arbori sau arbuști.

Faceţi o programare online

Vă vom suna pentru confirmarea programării. Programarea se consideră validă doar după confirmarea telefonică.

TOP